Etherische Oliën Kopen? Deze worden veel gebruikt in de Lente en Zomer

Etherische Oliën Lavendel

Lavendelolie wordt zeer veel gebruikt als geurstof, zowel in fijne parfums en andere cosmetica als in wasmiddelen.
Daarnaast in beperkte mate als smaakstof.

Lavendelolie heeft rustgevende en verlichtende werkingen en kan worden gebruikt als antisepticum.
Het heeft vergelijkbare anxiolytische eigenschappen als lorazepam.

Alle soorten lavendelolie kunnen bij verslikken een chemische longontsteking veroorzaken, vandaar dat de olie als schadelijk wordt geëtiketteerd.
Er worden in de handel een aantal soorten onderscheiden:

Barreme: genoemd naar een plaats in de Franse Provence, deze olie bevat 50 tot 52 procent linalylacetaat.
De in de Provence geteelde lavendel geeft een olie met dit relatief hoge percentage linalylacetaat.

Mont blanc: lavendel die op de hellingen van de Alpen wordt geteeld levert een olie op met minder linalylacetaat, namelijk 40 tot 42 procent.
Aangezien er vrijwel geen lavendel meer geteeld wordt in de hogere berggebieden is de meeste Mont Blanc lavendelolie een mengolie waarbij verschillende soorten lavendelolie en linalool gemengd worden tot het gewenste percentage linalylacetaat is bereikt.

Mitcham: ook wel Engelse lavendelolie genoemd. Deze olie wordt gemaakt uit lavendel die in Engeland wordt verbouwd.

In de aromatherapie neemt lavendelolie een zeer prominente plek in. Lavendelolie behoort daar tot de weinige soorten olie die ook onverdund op de huid worden gebruikt. Toepassingen binnen de aromatherapie zijn:

  • Snijwonden, brandwonden en andere wonden
  • Misselijkheid
  • Verkoudheid
  • Spanningen, depressie en slapeloosheid
  • Acne
  • Haarluis
Etherische Olie Lavendel
Etherische Olie Lavendel
Etherische Olie Lavendel Spijk
Etherische Olie Lavendel Spijk
Biologische Etherische Olie Lavendel
Biologische Lavendel Olie
Etherische Olie Lavandin
Etherische Olie Lavandin

Etherische Oliën Pepermunt

Pepermuntolie is een etherische olie die wordt gewonnen uit de bovengrondse delen van pepermunt. Het is een in de cosmetica en farmaceutische industrie belangrijke olie. De olie wordt verwerkt als smaakstof in onder meer tandpasta, mondwater en pepermuntsnoep.Pepermuntolie is een kleurloze tot lichtgele vloeistof met een dichtheid van 0,896–0,916 g/ml. Het heeft een scherpe, zeer frisse en muntachtige geur en een verkoelende en verfrissende werking.

Samenstelling:
Belangrijkste inhoudsstoffen zijn menthol (35–45 %) en menthon (15–20 %); daarnaast nog menthylacetaat (3–5 %), neomenthol (2,5–3,5 %) en isomenthol (3 %). Voor toepassingen in de geneeskunde moet het menthofuraan door destillatie verwijderd zijn.
Hoofdbestanddeel van pepermuntolie, en hoofdverantwoordelijke voor de werking van de olie is vooral de stof menthol. Menthol behoort tot een groep stoffen (monoterpenolen) die ons lichaam helpen bacteriën en zelfs virussen te verdrijven.

Extractie:
Pepermuntolie wordt gewonnen uit de bladeren en stengels van de pepermunt plant (Mentha piperita). De bladeren van deze plant hebben van zichzelf een kamferachtige smaak, maar na kruidenextractie ontstaat de typische pepermuntsmaak. Er komt niet veel pepermuntolie van een plant. De planten van één vierkante meter grond leveren slechts ongeveer drie gram pepermuntolie op. Pepermuntolie is daarom duur.

Etherische olie Pepermunt China
Chineese Pepermunt Olie
Etherische Oliën
Pepermuntplant
Etherische olie Pepermunt Japan
Japanse Pepermunt Olie

Etherische Oliën Citroen

Citroenolie is een etherische olie, verkregen door persing of stoomdestillatie van de schil van de citroen.
Geperste citroenolie heeft een betere kwaliteit en geeft meer geur dan gedestilleerde citroenolie.

Samenstelling:
Het voornaamste ingrediënt is limoneen (meer dan 90%). Citral (3-5%) is het ingrediënt dat het meest verantwoordelijk is voor de karakteristieke geur. Verder is terpineen een voornaam ingrediënt.

Toepassingen:
Citroenolie wordt gebruikt als topnoot in parfums, vanwege de frisse geur. Het wordt vooral verwerkt in eau de toilette en eau de cologne. Verder wordt het ook gebruikt in schoonmaakmiddelen, aromatherapie en levensmiddelen. De grootste afnemer wereldwijd is The Coca-Cola Company.
Omdat citroenolie desinfecterend werkt, wordt het ook wel als huismiddel tegen verkoudheid, griep, koorts en dergelijke kwalen gebruikt.

Etherische olie Citroen
Biologische Citroen Olie
Etherische olie Citroen
Citroen Olie
Etherische olie Citroen Zoet
Zoete Citroen Olie
Etherische olie Verbena Citroen
Verbana Citroen Olie

Etherische Oliën Tea Tree

Tea Tree olie:

De theeboom is inheems in het noordoostelijk kustgebied van Nieuw-Zuid-Wales, Australië en wordt ongeveer acht meter hoog. De theeboom behoort tot de Mirtefamilie, waaronder ook kruidnagel en guave vallen. Hij heeft naalden en blijft het hele jaar door groen.

Eigenschappen:

Theeboomolie is een geel tot groene olie. De hoofdbestanddelen zijn terpineen-4-ol, en terpineen, daarnaast bevat de olie onder meer aromadendreen, cadineen, paracymeen, pineen, terpinoleen en viridifloreen.
De geur is een beetje kamferachtig.
Er is een ISO-standaard voor deze olie opgenomen in ISO 4730 (Olie van Melaleuca). De olie heeft brede antibacteriële, schimmeldodende en antivirale werking.
De antibacteriële en schimmeldodende werking kan voor een belangrijk deel worden toegeschreven aan terpineen-4-ol. De olie heeft cosmetische en medicinale eigenschappen, waaronder een antiseptische en schimmelbestrijdende werking.
A.R. Penfold ontdekte in de jaren twintig van de twintigste eeuw dat theeboomolie elf keer effectiever was bij de bestrijding van Salmonella typhi (de veroorzaker van buiktyfus) dan fenol, de toenmalige standaard voor vergelijking.

Gebruik:

Theeboomolie wordt beperkt gebruikt als geurstof, met name in saunaproducten en in sommige huishoudelijke reinigingsmiddelen. Verder in zeer beperkte mate als smaakstof en middel tegen de hoofdluis.
Theeboomolie wordt onder andere gebruikt in tandpasta en mondwater.
Daarnaast wordt theeboomolie wordt gebruikt in aromatherapie en als zelfhulpmiddel bij de genezing van wonden (zoals snij- en brandwonden en insectenbeten), acne, luchtweginfecties, zwemmerseczeem, kalknagels, voetschimmel,
wratten, mazelen, verkoudheid, littekenweefsel, en overmatig zweten. De werking van theeboomolie hierbij is echter niet aangetoond.

Veiligheid:

Theeboomolie is schadelijk en irriterend bij opname door de mond, maar leidt voor zover bekend zelden tot een allergische reactie. Inwendig gebruik wordt het best vermeden, tenzij men heeft overlegd met een arts. Bij toepassing op de huid kan die geïrriteerd raken. De oorzaak is vaak een hoge concentratie van eucalyptol. Men kan ook allergisch zijn aan dit product.

Biologische Etherische olie Tea Tree
Biologische Etherische olie Tea Tree
Etherische olie Tea Tree
Etherische olie Tea Tree
Bergamot olie
Etherische olie Bergamot
Bergamot olie FCF
(Furocoumarin Free) Etherische olie Bergamot FCF

Etherische Oliën Bergamot

Bergamotolie is een etherische olie die uit de schil van de onrijpe vrucht van de bergamotboom Citrus bergamia wordt gewonnen, meestal door koude persing. Een enkele keer wordt de olie ook wel door stoomdestillatie gewonnen.
De etherische olie wordt veel gebruikt als geurstof in parfums en andere cosmetica. Het is een hoofdbestanddeel van eau de cologne en Fougère-parfums. Verder wordt het als smaakstof gebruikt, onder meer in earl grey thee. Bergamot olie is een van de vele stoffen die voor het denatureren van alcohol wordt gebruikt. Daarnaast wordt het gebruikt in de aromatherapie.

Geest en zenuwstelsel:
Bergamotolie wordt beschouwd als een van de meest effectieve oliën voor mentale, emotionele en psychologische problemen:
Angst, depressie, gemoedswisselingen, onrust, slapeloosheid, stress, ed.

Eigenschappen van etherische olie Bergamot:

Bergamotolie is geel-groen van kleur. De hoofdbestanddelen zijn limoneen, linalylacetaat en linalool. Daarnaast bevat het o.a. a- en ß-pineen, terpineen en myrceen.
Door het hoge percentage limoneen en linalool kan gebruik van bergamotolie leiden tot een allergische reactie.
Doordat bergamotolie tot 5% furocoumarinen kan bevatten (hoofdzakelijk bergapteen) is de olie fototoxisch.

– Aroma: zoetig
– Consistentie: dun
– Extractie: koudgeperst
– Kleur: groen-geel

Diversen voor Etherische olie Bergamot:
Bergamotolie wordt veel gebruikt in de parfum industrie: Eau de Cologne, aftershaves, etc.
Bergamotolie is goed te combineren met aromatische olie van o.a. citronella, eucalyptus, geranium, grapefruit, lavendel, kamille en Ylang-Ylang.

Etherische Oliën Ylang-Ylang

Ylang-ylangolie wordt verkregen door stoomdestillatie uit de bloemen van de Cananga odorata. In tegenstelling tot cananga-olie wordt ylang-ylangolie in fracties gewonnen, namelijk I, II, III, en Extra. De olie wordt voornamelijk geproduceerd in Madagaskar en op de Comoren. Ylang-ylangolie wordt onder andere gebruikt in geparfumeerde zepen, bij de bereiding van parfums en in de aromatherapie. In veel landen wordt het beschouwd als een medicinale olie. Hoge concentraties of langdurig gebruik kan leiden tot hoofdpijn en misselijkheid.

Benaming en Gradaties:

Typering van de verschillende gradaties van Ylang-Ylang olie is gebaseerd op de duur van het distillatie proces van de bloemen: een compleet distillatie proces duurt 20 tot 24 uur. Stoomdistillatie is de meest gebruikte methode.

Ylang-Ylang Extra: het plantenmateriaal wordt gedistilleerd en na 1 tot 1.5 uur wordt het distillatie proces onderbroken om de aromatische olie die zich gedurende deze tijd heeft gevormd, af te scheiden

Ylang-Ylang 1: het distillatie proces wordt voortgezet en het plantenmateriaal wordt verder gedistilleerd; na ongeveer 3 uur wordt het proces opnieuw onderbroken om de aromatische olie die zich tot dan toe heeft gevormd, af te scheiden

Ylang-Ylang 2: het distillatie proces wordt opnieuw voortgezet en het plantenmateriaal wordt verder gedistilleerd; na ongeveer 5 uur wordt het proces weer onderbroken om de aromatische olie die zich tot dat tijdstip heeft gevormd, af te scheiden

Ylang-Ylang 3: het distillatie proces wordt voor de laatste keer hervat en het plantenmateriaal wordt verder gedistilleerd; na ongeveer 10 tot 20 uur wordt het hele proces stopgezet om de aromatische olie die zich heeft gevormd, af te scheiden

Ylang-Ylang Compleet: het plantenmateriaal wordt gedistilleerd gedurende 10 tot 20 uur; dit gebeurt zonder de onderbrekingen en de afroming die plaats vinden in het gefractioneerde distillatie proces

Recap:
1 tot 1.5 uur: Ylang-Ylang Extra
3 uur opvolgend: Ylang-Ylang 1
5 uur opvolgend: Ylang-Ylang 2
10 tot 20 uur opvolgend: Ylang-Ylang 3
10 tot 20 uur ononderbroken: Ylang-Ylang Compleet

Etherische olie Ylang-ylang Compleet
Biologische Etherische olie Ylang-Ylang
Biologische Etherische olie Ylang-Ylang
Etherische olie Ylang-Ylang

Etherische Oliën Eucalyptus

Eucalyptusolie: Eucalyptus is een geslacht uit de Mirtefamilie (Myrtaceae). De struiken en bomen komen van oorsprong voor in Australië en aangrenzende gebieden.
Afhankelijk van de omschrijving van het geslacht (zie ook Corymbia) wisselt ook het aantal soorten. In de ruime zin zijn er meer dan 600 verschillende soorten.
In hun oorsprongsgebied vormen ze de overheersende loofbomen.
Een aantal soorten wordt in andere subtropische en tropische landen aangeplant voor de houtindustrie: dit zijn vaak snelle groeiers.
Het hout wordt onder andere gebruikt voor de vervaardiging van papier en als brandhout. Afhankelijk van de soort (en groeiplaats) wordt het hout ook voor hoogwaardige toepassingen gebruikt.

Niet alle soorten reageren even (on)gunstig op verandering van de relatieve luchtvochtigheid. Snel groeiende soorten onttrekken veel water aan de bodem. Om de malariamug te bestrijden worden ze soms aangeplant in moerassige gebieden.
In Europa wordt eucalytus aangeplant in het Middellandse Zeegebied.
Ook aan de westkust van Engeland en Schotland kan de boom overleven, maar slechts enkele soorten zijn wintervast.

Etherische Olie Eucalyptus
Ecalyptus Olie, Citroen
Biologische Etherische olie Eucalyptus
Biologische Eucalyptus Olie
eucalyptus radiata
Panda en Eucalyptus
Etherische olie Eucalyptus Radiata
Eucalyptus Olie Radiata

Etherische Oliën Sinaasappel

Sinaasappelolie is een gele tot geelrode etherische olie die gevormd wordt in citrusfruit. De meeste olie bevindt zich in het witte deel van de schil, vlak onder het oppervlak van de sinaasappel. Het is een bijproduct van de productie van sinaasappelsap. De olie wordt uit de schil geperst of gestoomd. De olie wordt gebruikt in de geur- en smaakstoffenindustrie, en wordt bijvoorbeeld toegevoegd aan schoonmaakmiddelen, stickerverwijderaars en kwastenreiniger. Ook wordt het in de techniek gebruikt, bijvoorbeeld om metaal te ontvetten.

Het is verreweg de meest geproduceerde etherische olie: De wereldproductie lag in 2002 op 20.000 ton. Het wordt vooral geproduceerd in Brazilië; andere productiegebieden zijn Californië, Florida en Sicilië.

Samenstelling:
Sinaasappelolie bestaat voor het grootste deel uit D-limoneen (ruim 90% in ruwe staat tot ruim 97% in een gedestilleerde staat). Dit D-Limoneen heeft een heel typische, herkenbare sinaasappelgeur en -smaak.

De samenstelling van sinaasappelolie hangt af van de omstandigheden waarin de sinaasappelen zijn geteeld, en wisselt daardoor per regio en per seizoen. Ook de wijze van extractie kan invloed hebben op de uiteindelijke samenstelling. Door middel van chromatografie zijn honderden stoffen geïdentificeerd; stoffen uit de terpeen-groep waartoe D-limoneen behoort zijn veruit de belangrijkste. Een andere groep stoffen zijn lange keten alifatische alcoholen en aldehyden zoals octanol en octanal.

Mierenbestrijding:

Sinaasappelolie is een relatief veilig en biologisch afbreekbaar middel dat kan worden gebruikt bij het bestrijden van mieren, doordat het dodelijk is voor mieren maar bovendien hun geurspoor vernietigt, zodat mieren niet de weg terug naar hun kolonie kunnen vinden.

Veiligheid:
Het limoneen dat het belangrijkste deel uitmaakt van sinaasappelolie is licht irriterend, doordat het in staat is beschermende huidvetten op te lossen. Een verwante stof: Limoneen-1,2-oxide (dat ontstaat door oxidatie aan de lucht) kan een overgevoeligheidsreactie van de huid geven. Dat komt vooral voor bij mensen die langdurig (bijvoorbeeld beroepshalve) hieraan blootgesteld zijn, maar een studie van patiënten met dermatitis toonde in 3% van de gevallen overgevoeligheid voor limoleen aan.

Kunststoffen, met name polyacrylaten, worden door sinaasappelolie aangetast.

Limoneen is bovendien brandbaar. Een bekend trucje om dat te illustreren is het dubbelvouwen van een stukje sinaasappelschil bij een kaarsvlam.

Biologische Etherische olie Sinaasappel Zoet
Biologische Sinaasappel Olie, Zoet
Etherische olie Sinaasappel Zoet
Sinaasappel Olie, Zoet
Etherische olie Pompelmoes
Pompelmoes Olie (Grapefruit)

Etherische Oliën Rozen

Rozenolie is een etherische olie die wordt gewonnen door stoomdestillatie van de bloemblaadjes van rozen. De bloemen die worden gebruikt voor de oliewinning worden voornamelijk geteeld in Bulgarije (Rozendal), Frankrijk, Marokko en Turkije. De bloemblaadjes worden met de hand geplukt.

Productie, kosten en het gebruik:
Rozenolie wordt hoofdzakelijk verkregen uit de volgende soorten rozen :
1. Rosa centifolia, deze wordt op grote schaal gekweekt in Bulgarije, Turkije, Rusland, Pakistan, India, Oezbekistan, Iran en China.
2. Rosa damascena, deze wordt geteeld in Marokko, Frankrijk en Egypte.

3. Rosa alba en 4. Rosa gallica zijn wat minder belangrijk soorten. De opbrengst is laag: slechts 0,02-0,05%. Uit drie ton bloemen wordt ongeveer een liter rozenolie gedestilleerd. Rozenolie is dan ook één van de duurste etherische oliën. In de handel kost een kilogram echte Bulgaarse rozenolie (Rosa damascensa) meer dan 5000 euro, een kilo Turkse rozenolie kost ongeveer 3000 euro. Verder zijn er ook goedkope synthetische rozenoliën in de handel.

Rozenolie wordt gebruikt in dure parfums, in luchtverfrissers, in de aromatherapie en soms voor het parfumeren van suiker, chocolade, tabak en likeuren. In de parfumerie is roos naast jasmijn de meest gebruikte bloemengeur.

Etherische olie Roos Otto 10
Roos Otto Olie 10%
Etherische olie Roos Otto
Roos Otto Olie
Rooscompositie, Harmoniserend
Rooscompositie Olie

Etherische Oliën tegen Insecten

Helpende etherische olie die zeer goed tegen ongewenste insecten werken zijn:

  • Onze Anti-Prik Olien:
  • Anti Mug Olie (speciale mix)
  • Citronella olie tegen muggen
  • Kruidnagel olie tegen wespen
  • Lavendel olie tegen vliegen
  • Lemongrass olie tegen muggen
  • Patchouli olie tegen motten en muggen

Anti Mug Olie Anti Mug olie is samengesteld uit de volgende etherische oliën:

Eucalyptus Citroen olie
Eucalyptus, Citroen
Etherische olie Bergamot
Bergamot
Cassia olie
Cassia
Etherische olie Citroen
Citroen
Etherische olie Litsea
Litse

Citronella Olie tegen Muggen

Citronella is een naam voor de etherische olie van een aantal Aziatische grassoorten uit het geslacht Cymbopogon, zoals de C. winterianus, C. citratus en C. nardus. De olie bestaat uit citronellal (32-45%), geraniol (12-25%), geranylacetaat (3-8%) en citronellylacetaat (1-4%).

Citronellaolie wordt veel gebruikt als geurstof in schoonmaakmiddelen. Citronellaolie wordt ook gebruikt voor het afweren van muggen.

Er is een wetenschappelijke studie van de effecten op de stalvlieg, waarin met video-opnamen aangetoond wordt dat deze vooral voor rundvee lastige ectoparasiet een ruimte waarin de olie van C. Citratus aangebracht is, vermijdt. De stalvlieg kan gevaarlijke organismes zoals Trypanosoma evansi en Besnoitia besnoiti overbrengen. Er wordt ook aangetoond dat de olfactorische cellen van de vlieg een sterke respons vertonen voor citronella.
Er wordt geconcludeerd dat citronella een effectief afweermiddel voor deze vliegensoort is.

Biologische Etherische olie Citronella
Biologische Citronella olie
Etherische olie Patchouli
Etherische olie Patchouli

Patchouli Olie tegen Motten en Muggen

Patchouli (Pogostemon cablin) is een vast, ruig kruid dat tot een meter hoog wordt. Het heeft een stevige, harige stengel, geurige donzige bladeren en witte bloemen met een paarsige waas.

Patchouli is een inheemse plant van India, Indonesië en de Filipijnen, maar wordt nu ook gekweekt in onder andere China, Maleisië en Zuid-Afrika.

De etherische olie wordt door stoomdistillatie uit de gedroogde bladeren gehaald. De bladeren worden gewoonlijk eerst aan een gisting onderworpen. De olie is amberkleurig of donkeroranje en heeft een zoete, rijke, kruidig-aardeachtige geur, die nog beter wordt bij het ouder worden. De geur van patchouli blijft lang hangen.
Patchouli wordt op grote schaal gebruikt in cosmetische preparaten, als fixatief in zepen en parfums en in de voedingsmiddelenindustrie (alcoholische en frisdranken). Tevens gebruikt om onaangename geuren en smaken te bestrijden.

Show Buttons
Hide Buttons