Etherische olie Ho-blad

Etherische olie Ho-blad

4,2519,95

Wissen
SKU: 0167 Categorie: Tag:

Beschrijving

Etherische olie Ho-blad (Cinnamomum camphora hosho)

Eigenschappen van etherische olie Ho-blad:
– Aroma: zoet, hout- en bloemachtig, soms met een ondertoon van kamfer
– Kleur: kleurloos tot lichtgeel
– Consistentie: dun
– Extractie: stoomdistillatie

Dosering en Applicatie:
– Verdamper
– Huid: maximaal 10 druppels etherische olie Ho-blad per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 10% van de olie)
– Badwater: 10 druppels etherische olie Ho-blad in een bad, vermengd met een emulgator (bv. badolie of baddouche)

Toepassingen:
In aromatherapie vervult etherische olie Ho-blad een ondersteunende rol in de volgende situaties:

Geest en zenuwstelsel:
– Sterk kalmerend en rustgevend, zelfs slaapverwekkend:
de olie van Ho-blad bestaat voor 80% tot 90% uit linalool; linalool vertraagt de activiteiten van het motorisch systeem van de hersenen

Insecticide:
– Beschermt tegen insecten (gebruik als spray)

Virussen en schimmels:
– Doodt virussen en schimmels, vooral in de lucht- en urine wegen:
de aanwezigheid van camphor in de (“iets minder zuivere”) ho blad olie is hiervoor verantwoordelijk (zie ook onder ‘Contra-indicatie’ en ‘Diversen’)

Contra-indicatie en waarschuwing:
– Altijd verdunnen en nooit in te grote hoeveelheden gebruiken: etherische olie Ho-blad kan in sommige gevallen irritatie van de huid, de ogen en het neusslijmvlies veroorzaken (dit is te wijten aan de aanwezigheid van linalool),
– Teveel of langdurig gebruik van Ho-hout olie kan tot vergiftiging lijden (neurotoxisch) en epileptische aanvallen teweegbrengen; dit wordt veroorzaakt door aanwezigheid van camphor bestanddelen (deze is echter variabel),
– Gebruik tijdens zwangerschap evenals gebruik bij kinderen wordt ten sterkste afgeraden om dezelfde reden.

Diversen:
Linalool:
– Wordt veel gebruikt in de parfum- , cosmetica- en meubel industrie voor de bereiding van oa. parfums, zeep, schoonmaakmiddelen, boenwas, etc.
– Is een belangrijk ingredient bij de productie van Vitamine E.
– Wordt in de levensmiddelen industrie gebruikt om voedselvoorraden insecten-vrij te houden
– Ingredient in bestrijdingsmiddelen tegen vlooien, luizen en andere huid-insecten
– Wordt op natuurlijke wijze door veel plantensoorten aangemaakt en ‘vrijgegeven’ aan de biosfeer, en wordt daar vervolgens ook weer snel afgebroken
– Wordt ook in het menselijk lichaam snel afgebroken

Er zijn 4 soorten kamferboom:
– Rau-Kusu (Cinnamomum camphora Sieb. var. nominale Hayata)
– Sho-Gyu (Cinnamomum kanahirai Hayata)
– Ohba-Kusu (Cinnamomum micranthum Hayata)
– Kusonoki (Cinnamomum camphora Sieb.)

De Kusonoki (Cinnamomum camphora Sieb.) kent 3 sub-types:
– De Hon-Sho
– De Ho-Sho
– De Yu-Sho

De olien van deze sub-types komen weliswaar met elkaar overeen, maar ze vertonen ook wezenlijke verschillen in chemische samenstelling en daarom ook in therapeutische toepassingen:
– De olie van de Hon-Sho bevat de meeste kamfer
– De olie van de Ho-Sho bevat de meeste linalool
– De olie van de Yu-sho bevat een hoog percentage cineol

Ho-Sho olie komt meer overeen met Hon-Sho olie
Yu-Sho olie bevat weinig kamfer

Linalool heeft veel waarde voor de parfum industrie:
Rozenhout was in het verleden een belangrijke bron voor de productie van linalool, maar Rozenhout is veel zeldzamer geworden dan Ho-Sho. In plaats van Rozenhout olie wordt nu Ho-Sho olie gebruikt voor de productie van linalool.

De Ho-Sho levert Ho-hout olie en etherische olie Ho-blad.
De blad olie wordt soms ook wel hout olie genoemd.

Commerciele kamfer olie kan fracties van elk van de bovengenoemde 4 sub-types (en van hun chemotypische varianten) bevatten; de chemische samenstelling kan daarom sterk variëren:
– Zo een 20% van de kamfer olie op de markt komt van hout olie; deze bevat voornamelijk linalool,
– De overige 80% (van de kamfer olie op de markt) wordt aangeboden als kamfer olie.

Zuivere (ongefractioneerde) Ho-Sho blad olie wordt gedistilleerd uit de bladeren van de Cinnamomum camphora ssp. formosana var. orientalis, sub var. linalola:
– Blad olie wordt gedistilleerd uit de vers-geplukte bladeren,
– Deze olie is nagenoeg kleurloos, en heeft een zoet, hout/bloem-achtig aroma,
– Het linalool gehalte is 80% tot 90%,
– De oudere, afgevallen bladeren worden gebruikt voor de productie van kamfer olie.

De hout olie uit Japan bevat ongeveer 20% linalool
De hout olie uit China bevat meer kamfer dan linalool
– Deze olie is kleurloos tot lichtgeel met een zoet en hout-achtig aroma, soms ook een kamfer-achtig aroma: dit laatste zal bij de betere kwaliteit olies minder tot nauwelijks merkbaar zijn.

Therapeutische eigenschappen:
De zuivere blad olie van Ho (van de Cinnamomum camphora ssp. formosana var. orientalis, sub var. linalola ) is voornamelijk rustgevend en komt in gebruik overeen met de olie van Lavendel en Rozenhout.

De hout olie van Ho is:
– Pijnstillend,
– Anti-reumatisch,
– Slijm-afdrijvend en
– Stimuleert hart en longen

Teveel of langdurig gebruik van Ho-hout olie kan tot vergiftiging lijden (neurotoxisch) en epileptische aanvallen teweegbrengen; dit wordt veroorzaakt door de variabele aanwezigheid van camphor bestanddelen,
gebruik tijdens zwangerschap evenals gebruik bij kinderen wordt ten sterkste afgeraden.

Bij dit soort oliën, waarvan er veel varieteiten en chemotypes bestaan, is het belangrijk om kennis te nemen van de chemische compositie. Het wordt aanbevolen om hiervoor een ervaren aroma therapeut te raadplegen.

Extra informatie

Inhoud

5 ml, 10 ml, 30 ml, 50 ml

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Etherische olie Ho-blad” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Show Buttons
Hide Buttons