Etherische olie Zonneroos 10 %

8,5029,95

Wissen
SKU: 0593 Categorie: Tag:

Beschrijving

Etherische olie Zonneroos 10 % (Cistus ladaniferus)

Synoniem: Cisteroos, Labdanum (voor verschil tussen deze twee, zie “Diversen”)

Eigenschappen van etherische olie Zonneroos 10 %:
– Aroma: intens, zoet, warm, kruidig, bloemig, droog
– Kleur: donkergeel tot amberkleurig
– Consistentie: dik
– Extractie: voor nadere uitleg: zie “Diversen”
1) Etherische olie Zonneroos 10 %: stoomdistillatie uit de bladeren en twijgen
2) Labdanum olie: stoomdistillatie uit de hars (gom)

Dosering en Applicatie:
1) Verdamper

2) Huid:
a – Zonneroos: maximaal 4 druppels etherische olie Zonneroos 10 % per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 4% van de olie)
b – Labdanum: maximaal 8 druppels etherische olie Zonneroos 10 % per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 8% van de olie)

3) Bad:
a – Zonneroos: 4 druppels etherische olie Zonneroos 10 % in een bad, vermengd met een emulgator
b – Labdanum: 8 druppels etherische olie Zonneroos 10 % in een bad, vermengd met een emulgator

Toepassingen:
In aromatherapie vervult etherische olie Zonneroos 10 % een ondersteunende rol in de volgende situaties:

Geest en zenuwstelsel:
– Bij gevoelens van kou en verlaten-zijn
– Bij gevoelens van verdriet en rouw
– Voor iemand die ‘dichtgeklapt’ is en zich teruggetrokken heeft in isolement
– Bij shock en traumatische ervaringen, vooral als deze geleid hebben tot een staat van emotionele bevriezing
– Geeft rust en kalmte
– Schept ruimte voor meditatie en (zelf)reflectie
– Voor als we ons verdwaald voelen en de weg terug naar huis willen vinden

Luchtwegen:
Helpt bij luchtweginfecties en bij het losmaken van slijm:
– Griep en verkoudheid met koorts, hoesten met wit of doorzichtig slijm en pijn over het hele lichaam
– Astma en bronchitis
– Voorhoofdsholte ontstekingen
Etherische olie Zonneroos 10 % heeft verwarmende eigenschappen en wordt daarom bij voorkeur gebruikt bij luchtwegaandoeningen die optreden in de winter of in een koud of regenachtig klimaat: de koorts gaat gepaard met rillingen en gevoelens van kou

Huid:
Huidinfecties van allerlei aard:
– Acne, eczeem, psoriasis
– Geïnfecteerde wonden en zweren (ook voor chronische, langzaam-helende wonden)
– Huidirritaties
– Vette huid
– Oudere, verslapte huid
– Rimpels, kloofjes en gebarsten huid

Lymfatisch systeem:
Helpt bij de verwijdering van gifstoffen uit het lichaam:
– Gezwollen lymfe klieren
(Etherische olie Zonneroos 10 % is heel geschikt als toevoeging aan een massage olie bij lymfatische drainage behandelingen)

Pijn in het onderlichaam:
– Pijn en ongemak in de buik, vaak met een gevoel van kou
(Kou in de buik kan leiden tot stagnatie van het voedsel in de darmen; kou kan ook een obstructie veroorzaken in het gynecologisch systeem met als gevolg pijn en krampen voor en tijdens de maandelijkse cyclus)

Sesinfecterend:
– Reinigt en zuivert de lucht in een ruimte

Contra-indicatie en waarschuwing:
– Huid: een te hoge dosis kan bij sommigen huidirritaties teweegbrengen
– Vermijd tijdens zwangerschap

Diversen:
– Etherische olie Zonneroos 10 % en labdanum olie worden al eeuwenlang gebruikt voor hun medicinale kwaliteiten
– Valerius Cordus geeft een beschrijving in zijn opus, de Dispensatorium Noricum, 1543
– In de Klassieke Oudheid stonden ze bijzonder hoog aangeschreven en bezaten ze kostbare handelswaarde
– In de 14de eeuw BC werden ze door de Phoeniciers over het hele Middellandse Zeegebied verhandeld van Gadez (Cadiz) tot Libanon
– Ze werden niet alleen gebruikt om hun geneeskrachtige eigenschappen, maar ook als wierook tijdens godsdienstige rituelen
– Ze waren een belangrijk ingredient bij het balsemen van overleden hoogwaardigheidsbekleders, met name de Pharaos

– De zonneroos komt voornamelijk voor in het Middellandse Zeegebied: Spanje, Portugal, Frankrijk, Griekenland, Cyprus, Noord Afrika
– Labdanum olie is een bijzonder complexe olie met meer dan 300 verschillende chemische bestanddelen
– In de parfum industrie dient hij als vervanging voor ‘ambergris’, het dierlijke muskus, en fungeert hij als fixatief: hij verankert andere, meer vluchtige geuren in een parfum
– Beiden worden veel gebruikt in de cosmetica industrie bij de bereiding van zeep, cremes en lotions
– Er wordt onderzoek gedaan naar de uitwerking van deze oliën bij auto-immuun ziektes
– Ze zijn goed te combineren met aromatische olie van o.a. bergamot, cypress, den, eucalyptus, helichrysum, kamille, koriander, lavendel, mirre, patchouli, ravensara, salie, sandelhout, sinaasappel, vetivert, wierook

– De Engelse benaming ‘Rock Rose’ doet vermoeden dat het hier gaat om dezelfde plant waaruit ook de Bach Remedie ‘Rock Rose’ wordt gedistilleerd; de Bach Remedie wordt echter uit een andere plant gedistilleerd: de Helianthemum nummularium (BR #26, Rock Rose)

Bereidingswijzen en Verschillen:
De benaming ‘zonneroos’ of ‘cisteroos’ en ‘labdanum’ worden vaak door elkaar gebruikt; etherische olie Zonneroos 10 % en labdanum olie zijn echter niet hetzelfde: ze worden allebei op een andere manier bereid en het resultaat is dan ook verschillend:

Labdanum olie:
– Bladeren en twijgen worden gekookt in water
– Hierdoor worden de harsachtige materialen gescheiden van het plantenmateriaal
– Dit levert een ruwe hars (gom)
– Vervolgens wordt de ruwe hars gedistilleerd
– Dit levert de labdanum olie
– Deze is donkerder van kleur en minder zoet dan etherische olie Zonneroos 10 %
– Deze wordt meer gebruikt in de parfum industrie

Zonneroos olie:
– Bladeren en twijgen worden gedistilleerd
– Dit levert de etherische olie Zonneroos 10 % (ook: cisteroos olie)

Concrete en absolue:
– Bladeren en twijgen worden eerst in een oplosmiddel geplaatst (bv. hexaan)
– Als het materiaal voldoende is opgelost, wordt het oplosmiddel verwijderd door verdamping
– Het residue wordt vervolgens verschillende malen in vers oplosmiddel gewassen om de ongewenste of onbruikbare bestanddelen eruit te wassen
– Vervolgens wordt het oplosmiddel verwijderd door verdamping
– Wat overblijft is een geconcentreerd extract
– Dit extract is eerst nog vloeibaar, maar stolt tijdens de eropvolgende afkoelingsperiode
– Het stolsel wordt “concrete” genoemd
– Het bestaat gedeeltelijk uit was
– De concrete wordt met alcohol gewassen om de was te verwijderen
– Tenslotte wordt de alcohol eruit gedistilleerd
– Wat overblijft is de “absolue”
– Deze is groen-achtig en heeft een meer kruidig, medicinaal aroma

Om de zaak nog ingewikkelder te maken:
– Een kunsthars wordt verkregen door alcohol extractie van de ruwe hars

Extra informatie

Inhoud

5 ml, 10 ml, 30 ml

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Etherische olie Zonneroos 10 %” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.